W czasie pandemii najważniejsze jest przestrzeganie zasad higieny, a jakie konkretnie zasady dotyczą transportowania żywności w tym trudnym dla nas czasie? O czym muszą pamiętać właściciele firm transportowych, kierowcy, a także sprzedawcy żywności? Jak bezpiecznie transportować pieczywo, owoce i warzywa czy mięso w czasie pandemii Covid-19?
- W czym transportować żywność w czasach pandemii?
- Mycie i dezynfekcja skrzynek na żywność
- Zasady transportu żywności w czasie pandemii – co jeszcze?
W czym transportować żywność w czasach pandemii?
Firmy zajmujące się transportem żywności w czasach pandemii muszą w szczególności stosować się do zasad higieny, w końcu odpowiadają one nie tylko na zdrowie i bezpieczeństwo swoich pracowników, ale również pracowników magazynów, sklepów, do których trafiają produkty, a w końcu za zdrowie konsumentów. Bardzo ważne jest przewożenie żywności w odpowiednich warunkach oraz przystosowanych do kontaktu z żywnością pojemnikach. Takie skrzynki muszą posiadać odpowiednie certyfikaty oraz gładką powierzchnię, łatwą do utrzymania w czystości. Pojemniki nadające się do transportu żywności w czasach pandemii oferuje m.in. producent skrzynek plastikowych Bekuplast. Znajdziesz tam bezpieczne pojemniki dla przemysłu spożywczego, m.in. skrzynki na pieczywo, owoce i warzywa czy mięso, dostępne w wielu rozmiarach. Bezpieczne skrzynki do przechowywania i transportu żywności muszą być również dobre jakościowo oraz łatwe do przenoszenia, aby umożliwić sprawną dostawę towarów w tym trudnym dla wszystkich czasie.
Trzeba jednak mieć na uwadze, że według badań, wirus COVID-19 utrzymuje się na plastiku i powierzchniach stalowych do 72 godzin, a do 24 godzin na kartonie. Dlatego firmy zajmujące się transportem żywności w czasach pandemii muszą stosować się do zaleceń Sanepidu, WHO oraz własnych wytycznych zarządzania kryzysowego. O czym nie mogą zapomnieć? Jakie są zasady transportu żywności w czasie pandemii?
Mycie i dezynfekcja skrzynek na żywność
Bezpieczne, plastikowe skrzynki do transportu żywności należy regularnie myć i dezynfekować. Aby ułatwić ten proces, wiele firm zakupiło specjalne myjki do pojemników plastikowych, które umożliwiają szybkie wyczyszczenie ich powierzchni w sposób półautomatyczny. Dodatkowo takie urządzenia posiadają też inne zalety, m.in. ograniczają zużycie wody, detergentów i energii. Mycie takich plastikowych pojemników jest dużo łatwiejsze niż np. skrzynek drewnianych, które nie są polecane w czasie pandemii.
Zasady transportu żywności w czasie pandemii – co jeszcze?
Najważniejsza jest wspomniana już regularna dezynfekcja pojemników, a także całych magazynów, w których przechowywana jest żywność. Profesjonalne firmy transportowe zwiększyły również częstotliwość mycia i dezynfekcji całych pojazdów – również kabiny oraz jej elementów, takich jak klamki, przyciski czy kierownica. Przed wejściem do wszystkich obiektów zamontowane zostały pojemniki z płynami odkażającymi, pracownicy mający kontakt z żywnością zobowiązani są również do noszenia maseczki oraz rękawiczek ochronnych.
Moim zdaniem na początku pandemii, ktoś się jeszcze tymi zasadami przejmował. Ale teraz wszystko wróciło do stanu pierwotnego i jest znowu postawione na głowie… z takim podejściem nigdy nie będzie dobrze.